Arion Muziek
 
Muzieklessen  
Muzieklessen in Speeltuin “De Boog”, Rivieren-/Dichterswijk    

 


Flyer (pdf)

Muzieklessen Rivieren-/Dichterswijk — veelgestelde vragen

 • Ik heb op internet diverse aantrekkelijk geprijsde instrumenten gezien. Waar moet ik op letten bij aankoop? Antwoord
 • Kunnen ouders tijdens de les aanwezig blijven? Antwoord
 • Zijn er open lessen of uitvoeringen? Antwoord
 • Waarom wordt er gewerkt met een kunststof blokfluit? Antwoord
 • Mag een eigen blokfluit gebruik worden? Antwoord
 • Waarom wordt er gewerkt met blokfluiten in ‘Duitse boring’? Antwoord
 • Mijn kind heeft al een eigen blokfluit. Kan ik dan korting op het lesgeld krijgen? Antwoord
 • Waarom is het niet mogelijk om pianoles te nemen in de lesvorm van een grote, goedkopere, groep? Antwoord
 • Wat is het verschil tussen een akoestische en een digitale piano? Antwoord
 • Ik heb een aanbieding van een tweedehands piano gezien. Waar moet ik op letten? Antwoord
 • Waarom heeft mijn kind direct een goede saxofoon nodig; is het niet verstandiger om eerst uit te proberen met een goedkoper merk? Antwoord
 • Waar moet ik op letten bij het kopen van rieten voor de saxofoon? Antwoord
 • Kunnen kinderen met kleine handen starten op het kleinere model, de sopraan-saxofoon? Antwoord

Algemeen

Ik heb op internet diverse aantrekkelijk geprijsde instrumenten gezien. Waar moet ik op letten bij aankoop?

Dringend advies: koop nooit zelf een instrument zonder de docent te raadplegen. Goedkoop is bij muziekinstrumenten vaak duurkoop. Omgekeerd kunt u een miskoop doen aan dure tweedehands instrumenten (bijv. van een goed merk) die soms ongemerkt in slechte staat verkeren. Buiten het financiële nadeel, belemmert een slecht instrument altijd de motoriek en de vorderingen van de leerling.

Kunnen ouders tijdens de les aanwezig blijven?

Nee, de kinderen zitten zelfstandig in de les. De ervaring leert dat de meeste kinderen het niet prettig vinden als er ouders in de les komen. Zij hebben een vertrouwde ‘onder elkaar’-sfeer nodig om vrijuit te kunnen spelen, fouten te mogen maken en te experimenteren met klank en muzikale expressie.

Zijn er open lessen of uitvoeringen?

Ja, zoals op elke muziekschool krijgt uw kind in de muzieklessen de kans om af en toe op te treden. In overleg met de kinderen wordt u in de loop van het jaar uitgenodigd om een presentatie mee te maken.

Blokfluit

Waarom wordt er gewerkt met een kunststof blokfluit?

Voor beginners, zeker bij jonge kinderen heeft een kunststof instrument de voorkeur. Een houten instrument is niet alleen duurder, maar vergt ook zorgvuldiger gebruik en onderhoud. Bij kunststof fluiten is namelijk geen sprake van een inblaasperiode. Dat is een soort warming-up voor het materiaal: een houten fluit dient op een geleidelijke manier aan de vochtigheid van de adem te worden blootgesteld, en vervolgens met een bepaalde regelmaat te worden bijgehouden (dus liever geen vakantiestop). Anders is er kans op ‘verstoppen’ van de poriën, wat een slecht geluid geeft. Bij kunststof speelt dat probleem niet. Tevens zijn kunststof fluiten makkelijk in het onderhoud: een halfjaarlijks badje is een eenvoudige en risicoloze handeling.

Mag een eigen blokfluit gebruikt worden?

Ja, mits het een sopraanblokfluit is en de klank goed is (ter beoordeling door de docent). Ook is van belang dat de vingerzetting (van de toon F) overeenkomst met de fluiten die in de les gebruikt worden. Type: Duitse boring.

Waarom wordt er gewerkt met blokfluiten in ‘Duitse boring’?

De zgn. barokboring is weliswaar te prefereren voor gevorderde leerlingen, maar voor beginnende jonge kinderen is de Duitse boring een prettige keuze. Het grepensysteem is vrijwel identiek, behalve voor de toon F. Die is in Duitse boring net iets eenvoudiger qua vingerzetting en daardoor voor jonge kinderen makkelijker te overzien. Als kinderen voldoende speelervaring hebben en na de oriënterende beginnersjaren besluiten om zich verder toe te leggen op blokfluit, kunnen zij meestal moeiteloos overstappen op het barok-systeem.

Mijn kind heeft al een eigen blokfluit. Kan ik dan korting op het lesgeld krijgen?

Nee. Het cursusgeld is een vergoeding voor de lessen. De eerste blokfluit is een welkomstgeschenk, de leerlingen krijgen dit gratis krijgen bij hun eerste blokfluitcursus.

Piano

Waarom is het niet mogelijk om pianoles te nemen in de lesvorm van een grote, goedkopere, groep?

Pianoles op basis van notenlezen is ongeschikt voor het werken in een grotere groep. Pianoles vergt wat meer uitleg dan een blaasinstrument. Het notenlezen voor pianisten is bij de linker en rechter hand verschillend. Daarbij is persoonlijke aandacht noodzakelijk voor de juiste vingerzetting en handposities. Ook moet er vanaf het begin een ‘beheerste aanslag’ worden aangeleerd; dat heeft te maken met het gevoel in de vingertoppen, de balans tussen zwaarte en lichtheid waarmee toetsen worden aangeslagen.
Helaas kunnen pianoleerlingen dus geen gebruik maken van de goedkoopste lesvorm in grote groepen.

Wat is het verschil tussen een akoestische en een digitale piano?

Er zijn diverse verschillen. De keuze wordt gemaakt op basis van meerdere afwegingen. De docent kan u daarbij helpen en verwijzen naar een goede pianohandel. Klop gerust bij ons aan voor advies.

Ik heb een aanbieding van een tweedehands piano gezien. Waar moet ik op letten?

Koop nooit bij particulieren zonder dat u door een vakkundig pianostemmer het instrument vooraf hebt laten beoordelen. Er worden door particulieren zeer veel (voornamelijk slechte) piano’s te koop aangeboden, doorgaans tegen veel te hoge prijzen.

Saxofoon

Waarom heeft mijn kind direct een goede saxofoon nodig; is het niet verstandiger om eerst uit te proberen met een goedkoper merk?

Er bestaan instrumenten in allerlei klassen. Het is bepaald niet nodig om meteen een topmerk te nemen, maar een zekere kwaliteit is weldegelijk noodzakelijk om te zorgen dat uw kind een instrument in handen krijgt dat soepel aanspreekt. Daarmee voorkomt u dat het kind gaat forceren in een verkeerde lichaamshouding, verkrampte vingerstand of teveel kracht moet zetten in de adem.

Waar moet ik op letten bij het kopen van rieten voor de saxofoon?

Kies het merk en de dikte (bijv. dikte nr. 2) in overleg met de verhuurder of in overleg met docent. Het rietje is een doorslaggevende factor bij het speelgemak. Een slecht of te dik riet maakt het blazen onmogelijk! Een goed rietenmerk is Vandoren. Rieten kosten ca. €2 a €5 per stuk en zijn heel kwetsbaar. Enkele malen per jaar is een rietje opgebruikt en is een nieuwe nodig.

Kunnen kinderen met kleine handen starten op het kleinere model, de sopraan-saxofoon?

Nee. De altsaxofoon is het meest geschikt voor beginners vanwege de manier van aanblazen (embouchure) op het mondstuk. Een alt heeft voor kinderen de meest ideale combinatie van lip(ont-)spanning en ademdruk. Kinderen met kleine handen kunnen zelden tot nooit starten op een sopraan-sax. Een sopraan heeft weliswaar een kortere en smallere buis, maar de manier van blazen is juist extra zwaar en vergt enkele jaren ervaring op het mondstuk van de altsax.

In sommige gevallen is het mogelijk om in overleg met de instrumentbouwer een aanpassing te laten doen. Soms is het verstandiger om een jaartje te wachten tot de handen iets groter en sterker zijn. Blokfluit of piano kan een geschikte keuze zijn om de wachttijd te overbruggen.